top of page

Het "Loopkoerscomité Dwars door Sint-Pieter, Kuurne" is een onderdeel van het Koninklijk Feestcomité Sint-Pieter dat jaarlijks het Sint-Pietersfestival organiseert. Dit is een vierdaagse Kermis in het laatste volle weekend van juni.
Het Loopkoerscomité bestaat uit 12 leden, vrouwen en mannen,  die deze hele organisatie dragen en die samen met nog een aantal vrijwilligers de deelnemers een leuke plezierige middag willen bezorgen.

 

De Dwars door Sint-Pieter heeft al een zeer rijke traditie binnen dit kermisweekend.

Reeds in 1981 werd voor de eerste keer een loopwedstrijd gehouden, toen nog onder de naam "VOLKSLOOPKOERS" .Later, in 1984 is de naam gewijzigd naar "Dwars door Sint-Pieter".

Ook de afstanden wijzigden drastisch en vanaf dan werd voor de recreanten een jogging van 6km georganiseerd en een heuse halve marathon voor de competitielopers.

Nog een aantal jaren later werd overgestapt naar 15km en nog later naar 10 mijl en werd er op zondag gelopen. Dat laatste was vanaf 1990. De komende jaren is deze loopwedstrijd verder blijven evolueren en teruggekeerd naar de 15 km en zelfs verplaatst naar vrijdagavond om beter te passen binnen het kermisprogramma.

Al die tijd is er ook naast de volwassen editie een organisatie geweest die puur op de kinderen was gericht. Op heden richten wij voor de kinderen een hindernissenrun in op zaterdag gekoppeld aan een interscholenbeker voor de plaatselijke lagere scholen.

Door de populariteit van de loopsport en het toenemen van de grotere organisaties rondom ons hebben wij als kleine organisatie de pure wedstrijd verlaten en ons gaan toeleggen op de recreant en gezinnen met kinderen.

Vandaar dat we vanaf 2021 startten met een Ezel-happening waar niet alleen gelopen kan worden, maar ook gewandeld in kleine rondes om elke ronde een Kuurns Ezelbiertje te verdienen. Voor de kinderen is er uiteraard een alcoholvrij alternatief.

In 2024 bestaan wij 40 jaar, en dat vieren we. Elke volwassen deelnemer (vanaf 16jaar) maakt kans om zijn lengte in Ezelsbier te winnen. Er wordt gemeten met volle bakken Ezelsbier. Om te winnen dient u bij de trekking wel aanwezig te zijn. 

Het comité:

Sharka Demuynck, Dirk Bonte, Ilse Houtrique, Geert Lietaert, An-Sofie Vanlanckere,

Grietje Van Hessche, Liselotte Verschaete, Kevin Bonte, Tim Coussens, Geert Blomme, 

Tom Sabbe (voorzitter), Kurt Marreel (secretaris)

BADGE LOOPKOERS.jpg
bottom of page